Wisseling van de wacht – Een nieuw leven voor de Hollandse waterlinies 22 december 2022 | Boeken, Portfolio

Over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam, Unesco-werelderfgoed. Het boek geeft een compleet overzicht van alle forten en andere kunstwerken van de verdedigingslinie, zowel van hun geschiedenis als huidig ontwerp en gebruik. Met essay’s van Bernard Colenbrander, Peter-Paul Witsen, JaapJan Berg, Marc Nolden, Fred Feddes en Erik Luiten.

Eindredactie Maarten Ettema en Martine Bakker

Leidse Routes – Samen in samenhang stad maken 6 oktober 2021 | Boeken, Portfolio, Tijdschriften

Ter gelegenheid van het afscheid van Hilde Blank als stadsbouwmeester van Leiden nam zij het initiatief tot dit ‘magazine’. Met een verdiepend artikel over stadmaken in Leiden, een agenda voor de toekomst, een stadskaart van het ‘Singelpark XL, en acht wandelingen met Leidse ‘stadmakers’.

Tekst Marieke Berkers
Ontwerp Ankie Stoutjesdijk
Fotografie Theo Baart
Eindredactie Maarten Ettema

Het experiment – 5 jaar Woningbouwatelier Almere 30 juni 2021 | Boeken, Tijdschriften

Magazine door en over 5 jaar experimentele woningbouw in Almere. Aan bod komen alle grote experimenten van de laatste jaren (zoals WikiHouse, Goedhuur, Who Cares en de Floriade), met achtergrondartikelen, interviews en een overzicht van relevante publicaties.

Redactie JaapJan Berg en Marieke Berkers
Eindredactie Maarten Ettema

LOOP! – Tien ontwerpprincipes voor een loopvriendelijke omgeving 6 november 2020 | Boeken

Een goede stad is een loopvriendelijke stad. Loop! is een handboek voor de professional die inspirerende voorbeelden en praktische oplossingen zoekt voor hoe de openbare ruimte aantrekkelijker voor voetgangers kan worden.

Tekst Annemieke Molster m.m.v. Sandra Schuit
Eindredactie Mark Hendriks m.m.v. Maarten Ettema

Irenestraten – Alledaags erfgoed van de wederopbouw 29 januari 2020 | Boeken

Een fotoboek met alle Irensestraten in Nederland, als illustratie van de wederopbouwarchitectuur. Met interviews, achtergronden en een uitgebreid essay over de naoorlogse woningbouwgeschiedenis door Madeleine Steigenga.

Auteurs: Leo van den Berg (fotografie) en Madeleine Steigenga
Eindredactie Maarten Ettema en Martine Bakker

De stad van de toekomst 2 mei 2019 | Boeken

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is SVDT_COVER-236x300.jpg

‘De stad van de toekomst’ is een ontwerpstudie naar de grote opgaven waar onze steden voor staan. Tien breed samengestelde teams deden onderzoek voor een vierkante kilometer in de vijf grootste steden van Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. Het boek presenteert de studies samen met commentaar door experts, achtergrondartikelen en interviews.

Eindredactie Maarten Ettema

Ruimte voor de rivier – veilig en mooi landschap 13 december 2017 | Boeken, Portfolio

Overzichtswerk over Ruimte voor de Rivier, het overheidsproject waarmee de waterveiligheid van het Nederlandse rivierengebied de afgelopen 10 jaar voor de komende generaties is gegarandeerd. Én dat de ruimtelijke kwaliteit van de rivieren en uiterwaarden moest verbeteren. 322 pagina’s Nederlands waterbeheer op zijn best!

Eindredactie Maarten Ettema en Martine Bakker

 

 

Giflandschap > Revisited 9 november 2017 | Boeken

In 1992 publiceerde Wout Berger het spraakmakende fotoboek Giflandschap, met foto’s van vervuilde plekken in Nederland. Nu ging hij terug en legde de plekken opnieuw vast. Het boek is aangevuld met een essay over de geschiedenis van de bodemsanering, beschrijvingen van de opgenomen locaties en beschouwingen van Frits Gierstberg (curator fotomuseum) en Hans Aarsman (fotograaf en columnist).
Eindredactie: Maarten Ettema

50 nieuwe klompenpaden 1 juni 2017 | Boeken

Wandelboekje met literaire columns van diverse auteurs, gedichten en ‘plukrecepten’.  ‘50 nieuwe Klompenpaden’ verschijnt bij de opening van het honderdste Klompenpad en is een vervolg op ‘50 Klompenpaden’ uit 2015.

Samenstelling: Wim Huijser en Harry Harsema | Fotografie: Willem van Leuveren
Eindredactie: Maarten Ettema en Martine Bakker

 

 

AMERIKA – Het landschap en de droom 10 mei 2017 | Boeken

Via een caleidoscopische verzameling verhalen schrijft Kristof Van Assche over de Verenigde Staten en Canada waar hij jarenlang werkte als planoloog. Wat is er aan de hand met dit continent dat we door de verkiezing van Donald Trump in één keer niet meer goed begrijpen? Het vooroordeel dat door diep wantrouwen tegen de overheid nauwelijks ruimte is voor een langetermijnbeleid voor de ruimtelijk inrichting, blijkt waar – al vindt Van Assche telkens weer uitzonderingen.

Eindredactie Maarten Ettema

 

Boeren in de Food Valley 16 februari 2017 | Boeken

15 portretten van boeren in de Gelderse Vallei.  De boeren zijn vaak al generaties lang met het gebied verbonden en vertellen hoe ze nu hun bedrijf voeren en  denken over de landbouw in de samenleving. In beeld komt een uiteenlopende reeks bedrijven: van biologische melkveehouder tot varkensflat, van aspergekweker tot schapenboer.

Tekst: Janneke Blijdorp | Fotografie: Eric Veltink
Eindredactie: Maarten Ettema en Ria Dubbeldam

 

Wandelboekje van natuurvrienden 10 februari 2017 | Boeken

Verreweg het leukste wandelboekje van 2016! Met een knipoog naar het ‘Wandelboekje voor natuurvrienden’ van Jac.P. Thijsse en E. Heimans van een eeuw geleden, verklappen 40 directeuren van landschaps- en natuurorganisaties hun favoriete wandeling: van de Helderse duinen tot het Limburgse Eyserbos, en van de Hoeksche Waard tot het Haaksbergerveen.

Redactie: Wim Huijser en Harry Harsema
Eindredactie: Maarten Ettema

 

Bezield Landschap. Leven en werk van Johannes Warnardus Bilders 10 februari 2017 | Boeken

Eerste monografie van de  landschapsschilder Johannes Warnardus Bilders (1811-1890). Bezeten als hij was van de ‘woeste natuur’ schilderde hij het landschap rond Oosterbeek, Vorden, Gieten en Vlagtwedde. Bilders woonde in Utrecht en Amsterdam en zijn bekendheid reikte tot over de grens.

Samenstelling: Jeroen Kapelle
Tekst: Ulbe Anema, Jeroen Kapelle, Manon van der Mullen, Ton Pelkmans, Dick van Veelen, Rob de Windt
Eindredactie: Maarten Ettema

 

Verhalen over landgoed Hackfort 9 februari 2017 | Boeken, Tekstschrijven

Bij Vorden in de Achterhoek ligt landgoed Hackfort. De laatste edellieden die er woonde schonken Hackfort in 1982 aan Natuurmonumenten. In dit boek is de ‘oral history’ opgetekend van (oud-)bewoners. Aangrijpende, soms vermakelijke verhalen over het landgoed, het kasteel, de jachtpartijen en de kleurrijke bewoners.
2015
Inleidend hoofdstuk: Maarten Ettema en Martine Bakker
Eindredactie: Maarten Ettema

 

50 Klompenpaden – Door het cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht 8 februari 2017 | Boeken

Wandelboekje met literaire columns. Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Dit boek leidt de lezer en wandelaar langs 50 Klompenpaden en vertelt verhalen over de geschiedenis van het landschap en zijn bewoners.

In mei 2017 verschijnt het vervolg.

Columns: Wim Huijser | Fotografie: Willem van Leuveren
Eindredactie: Maarten Ettema

 

Levenslang soldaat – Het verhaal van een Schotse oorlogsveteraan 8 februari 2017 | Boeken

George Coltman was 17 jaar toen hij zich bij het Britse leger meldde om te vechten tegen het nazi-Duitsland van Adolf Hitler. George maakte de hele geallieerde opmars mee – hij vocht van Normandië tot de Noord-Duitse kust. In dit boek vertelt hij uitvoerig over zijn oorlogservaringen: over idealen en strijd, over kameraadschap en angst, over liefde en dood.

Oktober 2014
Tekst: Mark Hendriks
Eindredactie: Maarten Ettema

 

Vlaaien op de Neude 1 februari 2017 | Boeken

Dit boek gaat over stadslandbouw. Het toont de historische verbondenheid van de stad Utrecht met zijn voedsel. Het laat zien waar Utrechters door de eeuwen heen voedsel verbouwden en waar zij hun groenten en vlees haalden.

Tekst: Frank Stroeken
Eindredactie: Maarten Ettema

 

Architectuur door andere ogen 1 februari 2017 | Boeken

In dit boek (inclusief luister cd’s) vertellen blinden en slechtzienden over hun beleving van architectuur. En het legt uit waaraan een gebouw moet voldoen om prettig te zijn voor mensen met een visuele handicap.  Het boek is uit 2002, maar nog steeds een genot om te lezen (of te beluisteren).

Eindredactie: Maarten Ettema

 

Grensland | Borderland 28 januari 2017 | Boeken

De grens met België en Duitsland als verbinding in plaats van als scheidslijn. In Grensland (2013) verkennen kunstenaars, wetenschappers, ontwerpers en beleidsmakers die grenzen. Het boek beschrijft de geschiedenis en moraal van het grensland, gaat in op de actualiteit en presenteert visionaire ontwerpen. Blijvend actueel.

Auteurs: Henk van Houtum | Mark Ekers
Eindredactie: Maarten Ettema

 

Samen, sneller, slimmer – innoveren in de bouw 1 december 2013 | Boeken, Portfolio

Een optimistisch boek over de bouw. Motto: never waste a good crisis. Begrippen als BIM, lean, assetmanagement, ketensamenwerking en levensduurdenken veranderen de sector ingrijpend. De auteurs Ben Spiering, Willem Verbaan en Getrud Blauwhof schreven een inspirerend boek voor iedereen die zich wil verdiepen in innovatieve bedrijfsprocessen waarmee de bouw sterker uit de crisis komt.

Eindredactie Maarten Ettema